Hoogleraar Fay Couceiro leidt een team van Portsmouth University dat onderzoek doet naar de mogelijk negatieve gevolgen van microplastics – minuscule plasticdeeltjes van minder dan 5 millimeter groot – op onze gezondheid.

Ze zegt tegen Business Insider dat het onderzoek naar microplastics oorspronkelijk begonnen is in de marinebiologie.

Microplastics brengen niet alleen schade toe aan mariene ecosystemen, maar ook aan daarmee samenhangende bedrijfssectoren. Zo wordt er jaarlijks naar schatting 500 tot 2.500 miljard dollar schade geleden door de impact van microplastics op de visserij en recreatie, blijkt uit een in 2019 gepubliceerd onderzoek van het Plymouth Marine Laboratory.

Toen wetenschappers eenmaal in het mariene ecosysteem microplastics hadden aangetroffen, ontdekten ze het ook op andere plekken, zegt Couceiro.

Er zijn microplastics aangetroffen in menselijke lichamen. Foto: Getty

Uit onderzoek blijkt dat microplastics bij kunnen dragen aan de verslechtering van gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld astma, zegt Couceiro.

En in een eerder dit jaar gepubliceerd onderzoek is vastgesteld dat microplastics een verhoogd risico op een beroerte en hartaanvallen met zich meebrengen. En dat is zorgwekkend, gezien het feit dat er bij mensen in zowel het bloed als de hersenen en testikels, microplastics zijn aangetroffen.

Hoewel experts nog niet precies weten hoe microplastics onze gezondheid beïnvloeden, zegt Couceiro dat het "verstandig is om te proberen ons er zo min mogelijk aan bloot te stellen, terwijl we uitzoeken wat de mogelijke problemen zijn".

Couceiro zegt dat er regelgeving en bredere systeemverandering nodig is om de hoeveelheid microplastics waar we mee in contact komen echt te verminderen. Maar er zijn ook dingen die we thuis kunnen doen, om blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen.

1) Maak geen eten warm in een plastic bakje in de magnetron

Couceiro probeert eten altijd uit de plastic verpakking te halen voordat ze het op gaat warmen in de magnetron. Maar ze raakt niet in de stress als dat niet mogelijk is.

Haal eten uit het plastic bakje alvorens het op te warmen in de magnetron. Foto: Getty

Het opwarmen van plastic betekent dat het makkelijker kapot gaat en er microplastics in je maaltijd terecht kunnen komen, blijkt uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology.

2) Koop geen plastic kleding en vloerbedekking

Couceiro raadt mensen aan geen kleding en vloerbedekking te kopen die van plastic gemaakt zijn.

"Je hoeft niet al je kleding en vloerbedekking te gaan vervangen, maar als je iets nieuws gaat kopen, kijk dan goed naar betaalbare alternatieven", aldus de onderzoekster.

Ze heeft zelf nog een paar kledingstukken van polyester, maar zegt die te gaan vervangen door niet-plastic kleding als die afgedragen zijn.

3) Stofzuig regelmatig

"Hoe meer je stofzuigt, hoe minder plastic van de vloerbedekking er in de lucht zit", zegt Couceiro.

Als je niet veel vloerzeil in je huis hebt, hoef je je hier uiteraard minder zorgen over te maken.

4) Gebruik geen plastic kookgerei

Plastic kookgerei inruilen voor houten en metalen kookgerei is een goede manier om blootstelling aan microplastics te voorkomen, zegt Couceiro. Foto: Getty.

"Als je plastic spatels ziet smelten en bubbelen, komen er kleine plasticdeeltjes vrij", zegt ze.

Wanneer mogelijk, kookt Couceiro met metalen of houten kookgerei in plaats van plastic kookgerei. Ze koopt ook geen plastic bestek.

5) Vermijd pluizige spullen zoveel mogelijk

Dit kan moeilijk zijn met kinderen, dus beperkt Couceiro zoveel mogelijk pluizige spullen in plaats van ze helemaal uit huis te bannen.

Maar ze is goed op haar hoede, omdat ze waarschijnlijk gemaakt zijn van plastic vezels die makkelijk loslaten.

6) Ventileer je woning

Couceiro houdt van frisse lucht in haar huis en raadt mensen aan om hun huis te ventileren door het openen van ramen. Dit vermindert de hoeveelheid microplastics in de lucht.

Maar je moet wel opletten dat je de voordelen daarvan niet teniet doet door vervuilde lucht binnen te laten. Dat is waarschijnlijker als je dichtbij een drukke weg of in het stadscentrum woont.

Ook luchtzuiveraars kunnen helpen de luchtkwaliteit te verbeteren, als ze langere tijd aan staan.

LEES OOK: Bijslapen in het weekend kan gunstig zijn voor je gezondheid – maar regelmaat blijft belangrijk